Spirituális bölcsességek, tippek – trükkök - okosságok, keresőknek és úton járóknak, kezdőknek és haladóknak.

Spirituális Útikalauz

Spirituális Útikalauz

Mudrák a mindennapokban

A szimbolikus kéztartások, azaz a mudrák, segítik az elmélyülést, aktivizálják az energiákat és védelmet nyújtanak testnek és léleknek egyaránt.

2014. december 18. - davehame

A mudrák eredetileg buddhista és hindu meditációs elemek, maga a szó egyébként szanszkrit eredetű és jelentése pecsét, ismertetőjel. Már az ókorban is használták ezeket a különleges, de rendkívül egyszerű, és egyszerűen kivitelezhető kéztartásokat, melyek segítették az embert a mindennapokban. 

A keleti gyógyításban rendkívül elterjedtek ezek az elemek, hiszen bárki számára elérhetők voltak és ma is azok: csak a kézfejedet és az ujjaidat kell használnod. Tulajdonképpen abban segítenek, hogy a testben az energiaáramlás akkor is folyamatos legyen, ha éppen egy-egy területet betegség blokkol. A kézmudrák megerősítik az akaratot, mert befolyással vannak a testre, a szellemre és a lélekre.

Nézzünk néhány egyszerűbb kéztartást

 

1. Lótusz-mudra

Ez a gyakorlat a szívcsakrához tartozik és a szív egészségét, tisztaságát szimbolizálja. Tedd össze a két kezed úgy, hogy csak a tenyér élei és az ujjhegyek érintsék egymást. Most nyisd ki az ujjaid úgy, hogy a kisujj hegyei és a hüvelykujj külső szélei érintsék egymást. A többi ujj annyira szétnyílik, amennyire csak lehet. Lélegezz 4-szer mélyen, majd ismét zárd bimbó formába a kezed, érintsd össze a négy hosszú ujj körmét, majd az ujjak külső felületét, aztán a kézfejet. Ezután visszafelé haladva térj vissza a bimbó-, majd a kinyílt virág tartásba. Többször ismételd meg!

1_lotusz.jpg

 

2. Stressz elleni mudra

Biztosan ismerős a kifogás, hogy „nincs rá időm”. Ha napjában többször használod ezt a három szót, ideje, hogy kipróbáld ezt a mudrát, és nem lehet kifogás az időhiány! Ez a mozdulat a pajzsmirigy működését szabályozza és csak annyi szükséges hozzá, hogy az ökölbe szorított kezeidet egymáshoz szorítsd, persze csak finoman és a két hüvelykujjad érintkezzen egymással. Ebben az esetben is fontos, hogy az alatt a pár perc alatt, míg ezt a gyakorlatot végzed, relaxálj, lélegezz mélyeket és próbáld néhány percre kizárni a külvilágot.

 

3. Ég-mudra

Az érzékszerveinket is erősíthetjük ilyen módszerrel és ehhez a legmegfelelőbb az Ég-mudra. Megelőzi, sőt egyes állítások szerint gyógyítja is a fülbetegségeket. Ehhez csupán annyit kell tennünk, hogy behajtjuk a középső ujjunkat úgy, hogy érintse a hüvelykujj párnácskáját, majd a hüvelykujjat használva pici nyomást gyakorolunk erre az ujjra. A többi ujjunk pedig az ég felé mered. Mindkét kézzel egyszerre végezd, akkor lesz igazán hatékony. Eleinte nem biztos, hogy a többi ujj engedelmesen az ég felé mutat, de kis gyakorlat után oldódik az ujjak feszültsége.

3_egmudra.jpg

 

4. Lazító mudra

 Bizony erre is van megoldás, és annyi előkészület szükséges csupán, hogy a kézhátakat összedörzsöljük és megrázzuk a kezünket. Kulcsold össze a kezed és érezd az ujjbegyeket a kézháton, de figyelj, hogy a hüvelykujjak ne érjenek össze. Ha ülsz, akkor a tenyerek felfelé nézzenek és pihentesd a kezed a combodon, ha viszont fekszel, akkor lefelé néző tenyérrel a hasadon pihentesd őket. Ez utóbbi esetben ha a combod alá helyezel egy összecsavart törölközőt, az még jobban segíti az energia áramlását.

 

5. Ököl-mudra

Ebéd után, mikor tele hassal nincs kedved dolgozni, ez segíthet, hiszen az Ököl-mudra az emésztésünkre van hatással. Hajlítsd be az ujjaidat és a hüvelykujjat tedd a gyűrűsujjra. Ez máj és gyomor energiákat aktivál, segíti az emésztést és megakadályozza a székrekedést.

 

 

Forrás:
life.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://spiritualisutikalauz.blog.hu/api/trackback/id/tr946993769

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása