Spirituális bölcsességek, tippek – trükkök - okosságok, keresőknek és úton járóknak, kezdőknek és haladóknak.

Spirituális Útikalauz

Spirituális Útikalauz

Belső erő felébresztése a kundalini jóga segítségével

2015. február 04. - davehame

A kundalini jóga egy tudmány az elme és a test számára, hogy felemelje a szellemet, mely nem ismer határokat és megkülönböztetést.” (Yogi Bhajan)

- A jóga, a szankszrit judzs szótőből származik, melynek jelentése: egyesít, összeköt, igába fog. A jóga egy gyűjtőfogalom és az összes kozmikus elvet magába foglalja. Maga a szó egységet jelent. A keleti bölcselet egy formája, ami Indiában fejlődött ki a hinduizmus és a buddhizmus kulturális közegében.

kundalini-yoga-poses-4.jpg

- Kundalini szó szerinti jelentése: a spirál (tekercs, feltekeredés) a szeretett Isten hajában. A kundalini a tantra egyik alapvető fogalma. A hindu tantrikus anatómiában a kundalini létfontosságú elem az emberi testben, egy alternatív élettani rendszer, amelyik, az anyagi mellett egy párhuzamos síkon létezik, és amelyiknek vannak kapcsolatai és kihatásai az anyagi testre.

kundalini_1_.jpg

A Kundalini erő, energia a nyugati országokban csak a keleti tanítások – különösen az indiai jóga révén vált 
ismertté. Ez alatt az erő alatt azt értjük, amely az emberben (hátulról nézve) a farok csont mögött található, mely kígyóként összecsavarodva - ezért sokszor Kundalini-kígyónak is nevezik - helyezkedik el. Ez a titokzatossággal övezett erő az embert a tökéletességhez vezeti, és különleges képességekkel ruházza fel. Tibetben állítólag létezik egy szerzetesrend, amelynek tagjai képesek mezítelen lábbal a hóban járni anélkül, hogy lábaik megfagynának – sőt a hó megolvad lábaik alatt, olyan hőt sugároznak ki – a Kundalini energia jóvoltából, melyet a szerzetesek megtanultak használni. Hasonlóan a „harmadik szemhez”, vannak emberek, akik már születésükkor aktív Kundalini energiával jönnek a világra, míg másoknál ezen erő csak részben aktív, míg megint másoknál egyáltalán nem.

Az i.e. V. század környékéről eredeztethető, hindu szent iratok, az Upanisádok is kitérnek a Kundalíni erőre, bár a szájhagyomány útján fennmaradt források még korábbira teszik az erről szóló híradásokat. A Kundalíni jóga titkos tudománya és gyakorlatai évezredeken át szálltak mesterről tanítványra, éppen ezért ezt az irányzatot nem tanították nyilvánosan. Yogi Bhajan elvetve a régi korok titkolózó hagyományát, megtörte a csendet. 1969-ben, 39 évesen érkezett az USA-ba, hogy tanítson és bemutassa a Kundalini Jógát. Yogi Bhajan nem csak fizikai gyakorlatokat, meditációt és légzéstechnikákat oktatott, hanem arra is tanította az embereket hogyan éljenek teljes életet korunk kihívásai közepette.

2012-yb-2.jpg

A kundalini a testet és a lélekkel összekötő energia. A legtöbben egész életünket fizikai testünk börtönében élik le, a valóság magasabb szintű igazságától elválasztva. Ez különösen igaz a modern társadalomra. Nem kell hinnünk a lélekben ahhoz, hogy megtapasztaljuk a kundalinit, de azután, hogy teljes egészében megízleltük, a lélekről, vagy “Istenről” első kézből származó tudás elárasztja életünket. Nincs többé szükség hitre vagy hitetlenségre. Amikor a kundalini teljesen aktiválódik, újra összekapcsolódunk a lelkünkkel.

“Amikor az ego elvész, a limit is elvész. Ekkor végtelenné, kedvessé és gyönyörűvé válsz.” (Yogi Bhajan)

A kundalini energiát többféleképp aktiválhatjuk
- Spirituális fejlődéssel, és azáltal a tudat kitágulásával
- Extázis élménnyel – meditáció által
- Gyógyító vagy spirituális tanító segítségével
- Célzott gyakorlatokkal, pl kundalini jógával

A kundalini jóga abban különbözik más jógáktól, hogy míg a legtöbb terület a fizikai test nyújtására, erősítésére illetve hajlékonyságára fekteti a hangsúlyt, a kundalini jóga gyakorlatai mind a 10 testtel foglalkoznak, melyből az egyik, szám szerint az ötödik a fizikai test. Továbbá belső energiákkal, csakrákkal dolgozik és nem utolsó sorban a kundalini energiával. A kundalini jóga eszköztárába tartoznak a testtartások (ászanák), légző gyakorlatok (pranajáma), testzárak (bandhák), kéztartások (mudrák), mantrázás, relaxáció és meditáció. Úgy tartják a kundalini jóga minden jógának az alapja.

A hétköznapi életben is sok ember megtapasztalhatja a kundalini energiát, akár úgy, hogy nincs is tudatában ennek. Példa erre az egész testre kiterjedő orgazmus, és a gerincen végighaladó energiarobbanások, melyeket a medence alsó részének összehúzása okoz. Ezekben az esetekben azonban a felszabadult kundalini energia mennyisége nem elegendő ahhoz, hogy teljesen összekapcsolja a fizikai testet a lelki testtel. Nem tudjuk teljes egészében megtapasztalni lelkünket vagy “Istent”, de egy-egy pillanatra megpillanthatjuk…

kundalini.jpgHolisztikus személete különböző szinteken hat. Erősíti az immunrendszert, erősen támogatja az idegrendszert, méregtelenít, stresszoldó, energetizáló hatású, miközben tisztítja a csakrákat és megnyitja az utat a szívhez. A hatékony és erőteljes gyakorlatok kiegészítve a meditációval, mantrával mind egy segítő eszköz, hogy a mindennapi rutinból kiszakadva harmóniába, Egységbe kerüljünk önmagunkkal. Ezeken a szinteken már nincs helye haragnak, dühnek, aggodalomnak, kétségbeesésnek, helyüket átveszi a boldogság, magabiztosság, szabadság és szeretet érzése.
A kundalini jóga segít feloldani a tudatalattiban lévő blokkokat, félelmeket, rávilágít negatív hitrendszereinkre, mintáinkra, amelyeket aztán könnyedén elengedhetünk. A nagy gonddal felépített gyakorlatok segítik kitolni fizikai és teljesítőképességbeli határaink, melyben megtapasztalhatjuk lényünk valódi erejét.

“Ez egy gyakorlás, hogy személyesen megtapasztalhasd a saját kiválóságod, mely szunnyadó vagy felébredett.” ( Yogi Bhajan)

 

 

Rejtő Dávid

 

Források
https://sites.google.com/site/balazsrozalia/home/energia-aura-csakra-1/a-kundalini-er---s-a-titok-krltte
http://www.kundaliniyogabudapest.com/articles-kundalini_hu.html
http://satnamjoga.hu/kundalini-joga/
http://www.karmayoga.hu/index.php/foglalkozasok/oratipusok/149-kundalini-joga

A bejegyzés trackback címe:

https://spiritualisutikalauz.blog.hu/api/trackback/id/tr957141815

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása