Spirituális bölcsességek, tippek – trükkök - okosságok, keresőknek és úton járóknak, kezdőknek és haladóknak.

Spirituális Útikalauz

Spirituális Útikalauz

Az elme megtisztítása

2015. január 03. - davehame

Patanadzsali azt mondta:Az elme attól is elcsöndesül, ha felváltva kiszorítjuk, majd visszatartjuk a lélegzetet.

Ha bármikor úgy érzed, hogy az elméd nem nyugodt - feszült, gondterhelt, csapongó, nyugtalan, örökké ábrándozik - egy dolgot tégy: először fújd ki a tüdődből az összes levegőt. Mindig a kilégzéssel kezdd. Lélegezz ki - amennyire csak tudod, préseld ki az összes levegőt. A levegővel együtt kilököd a rossz kedvet is, hiszen a lélegzet minden. Tehát nyomd ki a levegőt amennyire csak lehet. 

1077456_609899772374141_515181836_o.jpg

Húzd be a hasad, és maradj így néhány másodpercig; ne vegyél levegőt. Hagyd a levegőt kiszorulni, és ne lélegezz be néhány másodpercig. Majd hagyd, hogy a tested belélegezzen. Szívd be a levegőt, amilyen mélyen csak tudod. Most megint tarts egy kis szünetet. Ugyanannyi szünetet tarts, mint amennyit kilégzés után - ha akkor három másodpercig nem vettél levegőt, most három másodpercig tartsd bent a tüdődben három másodpercig. Aztán fújt ki, és várj három másodpercig, majd szívd be, és tartsd bent három másodpercig. Most fújd ki. A levegőnek teljesen ki kell szorulnia. Lélegezz ki teljesen, és lélegezz be teljesen. Legyen a dolognak ritmusa, egyfajta szabályos lüktetése. Lélegezz be, várj; lélegezz ki, várj. Hamarosan változást fogsz észlelni az egész lényedben. A rosszkedv elmúlik, és egy másik hangulat veszi át benned a helyét. 

 

Forrás:
Osho: Meditáció - Az első és utolsó lépés a szabadság felé

A bejegyzés trackback címe:

https://spiritualisutikalauz.blog.hu/api/trackback/id/tr427035547

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása